HIPNOEMZIRME FELSEFESİNE DAYALI EĞİTİM ve DANIŞMANLIK BECERİLERİ EĞİTİMİ
Kurs Detayları
Bu kursun amacı, Ebelik ve Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ileri emzirme becerisi olarak tanımlanan Hipnoemzirme eğitim ve danışmanlık becerilerini öğretmek ve katkı sağlamaktır. Ebelik ve Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı alanında lisansüstü eğitim müfredatlarında güncel emzirme eğitim ve danışmanlık becerilerine yer verilmesine rağmen yeni tanımlanan bir felsefe olması nedeniyle Hipnoemzirme yaklaşımı yer almamaktadır. Bu eğitimle, Ebelik ve Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı alanında lisansüstü eğitim yapan bireylerin yeni emzirme yaklaşımına yönelik bilgi edinmesi, eğitim ve danışmanlık becerisi kazanması hedeflenmektedir. Bu etkinlikle, Ebelik ve Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı lisansüstü öğrencilerinin emzirme konusunda yetkinliklerini arttırmak amaçlanmıştır.
Bu kurs kapsamında, Ebelik ve Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı yüksek lisans ve doktora öğrencilerine, Hipnoemzirme ile ilgili uzman bir ekip tarafından teorik ve uygulamalı eğitim verilmesi planlanmıştır. Bu kurs ile katılımcıların yeni tanımlanan bir emzirme eğitim ve danışmanlık yaklaşımı olan Hipnoemzirme felsefesine yönelik bilgi ve beceri kazanımları sağlanacak, emzirme eğitim ve danışmanlık süreçlerinde farklı bireylere farklı perspektiflerden bakım sunma fırsatı sağlayacaktır. Hipnoemzirme eğitimi Türkiye genelinde farklı illerdeki hastanede ebe ve hemşire olarak çalışan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verilecektir. Hipnoemzirme eğitiminin lisansüstü eğitim alan klinisyen ebe ve hemşirelerin bilgi ve becerisine katkı sağlayarak bakım sundukları bireylerin emzirme süreçlerine katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Program süresi 2 gün olup toplam 16 saattir. Kurs öncesi ve sonrasında eğitimin değerlendirilmesi amacıyla katılımcılara ön-test ve son-test uygulanacaktır.
Etkinliğin Yaygın Etkisi:
Tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye’de emzirme oranlarını arttırmaya yönelik stratejik planlamalar yapmaktadır. Ancak yapılan girişimler sonucunda elde edilen oranlar hedeflenin altında kalmaktadır. Emzirme süreçlerini iyileştirmek amacıyla en sıklıkla yapılan girişim emzirme eğitimi ve danışmanlığıdır. Perinatal süreçte anneye verilen emzirme danışmanlığının emzirme öz- yeterliliği arttırdığı, ilk emzirmenin erken dönemde başlatılma ve yalnızca anne sütü ile beslenme oranlarını arttırdığı ve emzirme süresini uzattığı belirlenmiştir. Ancak buna rağmen, emzirme sonuçlarını iyileştirmek amacıyla eğitim ve danışmanlık programının oranları istenilen düzeye getirmede yetersiz kaldığı bilinmektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda, emzirmenin teşvikinde en sıklıkla kullanılan eğitim ve danışmanlıklarda paradigma değişimine gereksinim duyulmuş olup, Hipnoemzirme felsefesi tanımlanmıştır. Literatürde Hipnoemzirme bazı araştırmalarda bir gevşeme yöntemi olarak bazılarında ise özellikle emzirme problemlerinin çözümünde kullanılabilecek bir terapi yöntemi olarak tanımlanmıştır. Ancak Hipnoemzirme bir yöntemden ziyade bir felsefedir. Hipnoemzirme felsefesi, planlanan eğitimin yürütücüsü Doç.Dr. Gözde GÖKÇE İSBİR ve eğitimcisi Doç.Dr.Merlinda ALUŞ TOKAT tarafından Hypnobirthing, Hypnofertility, Duygu Odaklı Yaklaşımlar, Farkındalık ve Motivasyonel Görüşme felsefe ve yöntemlerine temellendirilerek 2017 yılında tanımlanmıştır. Hipnoemzirme felsefesi ile ilgili yazarlar tarafından iki uluslararası makale yazılmıştır. Ayrıca Hipnoemzirme felsefesinin etkinliği, Türkiye’de ebelik alanında üç lisansüstü tez ile test edilmiştir. Hipnoemzirme felsefesinin henüz yeni tanımlanması nedeniyle eğitim müfredatlarında ve klinik uygulamalarda yer almamaktadır. Bu nedenle, ebelerin ve kadın sağlığı hemşirelerinin hipnoemzirme felsefesi ile ilgili bilgi ve beceri kazanmalarına yönelik bilgi kaynakları henüz çok yetersizdir. Lisansüstü eğitim gören ebelerin ve kadın sağlığı hemşirelerinin, Hipnoemzirme felsefesini tanımlayan eğitimcilerden eğitimi almaları, felsefeyi derinlemesine öğrenmeleri açısından fırsat oluşturacaktır. Katılımcıların bu eğitim sonrasında ileri emzirme becerilerden olan Hipnoemzirme felsefesine yönelik bilgi ve beceri kazanmaları doğrultusunda, bireylere emzirme eğitim ve danışmanlık süreçlerinde bireye özgü farklı yaklaşımları kullanma fırsatları olabilecektir. Ayrıca emzirme süreçlerinin yönetimine yönelik farklı paradigmaların kullanımının Türkiye’nin emzirme oranlarında olumlu fark yaratabileceği öngörülmektedir. Katılımcıların Türkiye’nin farklı il ve hastanelerinden olması eğitimde edinilen bilgi ve becerilerin ülkenin geneline yaygınlaşmasına olanak tanıyacaktır. Ayrıca katılımcılardan bazılarının Hipnoemzirme konusunda araştırma/tez planlamaları doğrultusunda ebelik ve kadın sağlığı hemşireliği bilgisinin gelişimine de katkı sağlanmış olacaktır.